Składniki
2 łyżki masła do posmarowania folii
CIASTO
2 szklanki mleka (480 ml) w temperaturze pokojowej
½ szklanki masła (115 g), roztopionego
¼ szklanki cukru (50 g)
1 opakowanie suchych drożdży
5 ½ szklanki mąki (690 g), podzielonej
1 łyżeczka soli
NADZIENIE
¾ szklanki masła (170 g)
¾ szklanki brązowego cukru (165 g)
2 łyżki mielonego cynamonu
LUKIER
1 szklanka cukru pudru (160 g)
2 łyżki mleka migdałowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Obwicie natrzyj dwie jednorazowe foremki do ciasta z folii masłem.
- W dużej misce wymieszaj mleko, roztopione masło i cukier. Mieszanina powinna być ciepła, osiągając temperaturę 37-44˚C.
- Rozprowadź równomiernie drożdże na ciepłej masie i odstaw na 1 minutę.
- Dodaj 5 szklanek mąki i 1 łyżeczkę soli do mieszanki mlecznej i wymieszaj do połączenia.
- Przykryj miskę ręcznikiem lub folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Po godzinie ciasto powinno znacznie urosnąć. Zdejmij ręcznik i dodaj dodatkowe ½ szklanki (95 g) mąki i soli.
- Dobrze wymieszaj, a następnie wyłóż na dobrze posypaną mąką powierzchnię.
- Lekko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając dodatkową mąkę, aż ciasto tylko straci swoją lepkość i nie przywrze do powierzchni.
- Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Popraw rogi, aby upewnić się, że są ostre i równe.
- Rozprowadź równomiernie zmiękczone masło na cieście.
- Posyp równomiernie brązowym cukrem i cynamonem.
- Zwiń ciasto, tworząc podłużną rolkę i ściśnij na bokach.
- Odetnij nierówności na obu końcach.
- Przeciąć rolkę na pół, a następnie każdą połowę podzielić na 7 równych kawałków. Każdy z nich ma grubość około 8 cm.
- Umieść 7 bułeczek cynamonowych na formie ciasta, jedną pośrodku, sześć po bokach.
- Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut
- Aby przygotować lukier, w średniej wielkości misce wymieszaj cukier puder, mleko i wanilię na gładką masę.
- Piecz bułeczki cynamonowe w rozgrzanym piekarniku w 180˚C przez 25-30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Jeszcze ciepłe, równomiernie wysmaruj lukrem. Smacznego!
Ładowanie…