w ,

Przepis na najlepsze cynamonowe rollsy

Składniki

2 łyżki masła do posmarowania folii

CIASTO

2 szklanki mleka (480 ml) w temperaturze pokojowej

½ szklanki masła (115 g), roztopionego

¼ szklanki cukru (50 g)

1 opakowanie suchych drożdży

5 ½ szklanki mąki (690 g), podzielonej

1 łyżeczka soli

NADZIENIE

¾ szklanki masła (170 g)

¾ szklanki brązowego cukru (165 g)

2 łyżki mielonego cynamonu

LUKIER

1 szklanka cukru pudru (160 g)

2 łyżki mleka migdałowego

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Obwicie natrzyj dwie jednorazowe foremki do ciasta z folii masłem.
  2. W dużej misce wymieszaj mleko, roztopione masło i cukier. Mieszanina powinna być ciepła, osiągając temperaturę 37-44˚C.
  3. Rozprowadź równomiernie drożdże na ciepłej masie i odstaw na 1 minutę.
  4. Dodaj 5 szklanek mąki i 1 łyżeczkę soli do mieszanki mlecznej i wymieszaj do połączenia.
  5. Przykryj miskę ręcznikiem lub folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  7. Po godzinie ciasto powinno znacznie urosnąć. Zdejmij ręcznik i dodaj dodatkowe ½ szklanki (95 g) mąki i soli.
  8. Dobrze wymieszaj, a następnie wyłóż na dobrze posypaną mąką powierzchnię.
  9. Lekko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając dodatkową mąkę, aż ciasto tylko straci swoją lepkość i nie przywrze do powierzchni.
  10. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Popraw rogi, aby upewnić się, że są ostre i równe.
  11. Rozprowadź równomiernie zmiękczone masło na cieście.
  12. Posyp równomiernie brązowym cukrem i cynamonem.
  13. Zwiń ciasto, tworząc podłużną rolkę i ściśnij na bokach.
  14. Odetnij nierówności na obu końcach.
  15. Przeciąć rolkę na pół, a następnie każdą połowę podzielić na 7 równych kawałków. Każdy z nich ma grubość około 8 cm.
  16. Umieść 7 bułeczek cynamonowych na formie ciasta, jedną pośrodku, sześć po bokach.
  17. Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut
  18. Aby przygotować lukier, w średniej wielkości misce wymieszaj cukier puder, mleko  i wanilię na gładką masę.
  19. Piecz bułeczki cynamonowe w rozgrzanym piekarniku w 180˚C przez 25-30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Jeszcze ciepłe, równomiernie wysmaruj lukrem. Smacznego!

Napisane przez Redakcja Hypest

To my - ludzie ciekawi świata. Piszemy o muzyce, kulturze nowoczesnej, modzie i jedzeniu, a także wszystkim tym, co ważne w mediach społecznościowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0

Album Hellboy autorstwa Lil Peepa trafił na platformy streamingowe

fot. @travisscott (Instagram)

Travis Scott w posiadaniu PS5 jako jedna z pierwszych osób na świecie